דעות

נקמת המוסד לביטוח לאומי בחסות האיגודים הרפואיים

המל"ל פועל בשיטתיות כדי להקשות על חולים ועל נפגעי תאונות לזכות בקיצבאות נכות והרופאים, השואפים להשאיר את החולים והמוגבלים במעגל העבודה, תורמים מבלי דעת למגמה

נכים, בעלי מוגבלויות. אילוסטרציה

זוכרים את שביתת הנכים, את האנשים בכסאות הגלגלים שחסמו כבישים והתעמתו עם שוטרים? הנכים נאבקו כדי להגדיל את קיצבת הנכות מהמוסד לביטוח לאומי (המל"ל) כך שנכה בשיעור 100%, שהקיצבה היא מקור הכנסתו היחיד, יוכל להתקיים ולא ייאלץ לבחור בין מזון לתרופות. הקיצבאות אמנם הוגדלו בשיעור צנוע אך המל"ל מצא מיד דרך לפצות את קופתו.

כדי לאזן את הגדלת הקיצבאות הוחלט להקטין את מספר הנכים הזכאים לקיצבה. אדם שחלה או נפגע בתאונה ואיבד את כושר עבודתו פונה לוועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי הקובעת נכות בשיעור התואם את חומרת המגבלות הגופניות. אם שיעור הנכות עולה על רף מסוים (לרוב 40%), הוועדה יחד עם פקידי השיקום ידונו באם הנפגע אכן איבד את כושר עבודתו, ובהתאם יקבעו את זכאותו לקיצבת נכות.

מאז 2017 המל"ל פועל בשיטתיות כדי להקשות על חולים ועל נפגעי תאונות לזכות בקיצבאות. סדרה אחרי סדרה, לפי מערכות הגוף השונות, המל"ל מקטין במידה משמעותית את שיעורי הנכות בגין כל פגיעה, לעומת התקנות הקיימות. חולים ונפגעי תאונות שבעבר היו זכאים לקיצבה אם איבדו את כושר עבודתם, כיום שיעור הנכות שלהם אינו מגיע לרף הנדרש. הוועדות הרפואיות הן מחסום יעיל בפני הנכים ועניינם כלל אינו מגיע דיון על אובדן כושר העבודה.

בישראל יש קרוב לחצי מיליון חולי סוכרת. הוותיקים ביניהם וכאלה שיש להם מחלות נלוות, מקצתם חולים קשים מאוד שאינם מסוגלים לעבוד, היו זכאים בעבר לקיצבאות. כיום, לאחר שהתקנות שונו, שיעור נכותם נמוך והם נותרו מחוץ למעגל הזכאים. השינוי בתקנות לקביעת נכות היה דרסטי. חולים מסוימים ששיעור הנכות שלהם היה בעבר 65%, זכאים, בהתאם לתקנות החדשות, לנכות בשיעור 20% בלבד. אדם שאיבד כליה היה זכאי לנכות בשיעור 30%, כיום, 10%. חולה לאחר התקף לב שבעבר נקבעה לו נכות בשיעור 50%, כיום – 25%.

כיוון ששיעורי נכות הם שרירותיים ונועדו לתרגם מגבלות או סיכונים עקב מחלות לשפה כמותית, אין בנושא זה קנה מידה אובייקטיבי. הכל עניין של מוסכמות. במשך השנים התבסס שיווי משקל בין חומרת המגבלת והתרגום לשיעורי נכות שאפשר לנכים לקבל תמיכה. בכירי המוסד לביטוח לאומי טוענים כי השינויים בשיעורי הנכות נעשים על דעת האיגודים הרפואיים בכל מקצוע. הרופאים שואפים להשאיר את החולים והמוגבלים במעגל העבודה ואינם רוצים לראות בהם נכים.

המגמה הנמשכת לצמצם, ככל האפשר, את מספר מקבלי קיצבאות הנכות זוכה, לכן, לתמיכה של ארגוני רופאים שאינם מודעים לנזק הנגרם לנכים ולחולים. הנפגעים ביותר הם אנשי הצווארון הכחול. עובדי כפיים, מכונאים, בעלי מלאכה ועובדי תעשיה - כל אלה שעבודתם כרוכה במאמץ גופני. לאחר תאונה או מחלה, הם אינם יכולים לחזור לעבודתם המקורית. רופאים תעסוקתיים מגבילים אותם בעבודה ואז המעסיק מפטר אותם. הם באים למוסד לביטוח לאומי כדי לקבל קיצבה עקב אובדן כושר עבודה ונתקלים בוועדות רפואיות הקובעות שיעורי נכות מזעריים.

כך, אנשים רבים יותר ויותר שאיבדו את כושר עבודתם ונדחו על ידי ועדות המל"ל אינם יכולים לעבוד לפרנסתם ואינם מקבלים תמיכה. בכל יום נוספים רבים למעגל העוני אך המוסד לביטוח לאומי ממשיך להעביר עודפי גבייה למשרד האוצר. שרי הרווחה והבריאות חותמים על התקנות. קולם לא נשמע. כנראה לא אכפת להם.

במצע הבחירות של המפלגות השונות לא מצאתי התייחסות לנושא העזרה לנכים. קלישאה ישנה אומרת כי חברה נבחנת ביחסה לחלשים. היכן אנחנו ?

נושאים קשורים:  פרופ' מוטי רביד,  קיצבת נכות,  המוסד לביטוח לאומי,  אובדן כושר עבודה,  ועדות רפואיות,  דעות,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
06.06.2019, 14:20

אירגוני הרופאים מודעים היטב לנזק שגורמת המדיניות המחמירה והנבזית ממש של הביטוח הלאומי לבעלי נכויות קשות שאינם מקבלים אחוזי נכות מספיקים וראויים.
טעית שוב מר מרדכי ןזה לא מקרה ההיתממות שלך.
יש כאן ציניות של רופאים שמתפרנסים ממתן שרותים לביטוח הלאומי
ולעזאזל העניים והנזקקים ביותר.
מנוגד לכל החמלה והאנושיות שנדרשת מכל רופא.
חרפה !!
במקום שהרופאים יתמכו במאברי אירגוני הנכים וייצאו איתם לכבישים -- הם עוזרים למל"ל לדפוק אותם !

אנונימי/ת
07.06.2019, 10:15

יש לו ניגוד אינטרסים

אנונימי/ת
07.06.2019, 11:08

לכן הוא לוביסט של סיגריות אלקטרוניות????

אנונימי/ת
07.06.2019, 16:10

מוטי רביד מאשים את האיגודים הרפואיים, את כל האיגודים הרפואיים בישראל, במתן חסות לתופעה!! איזה "צדיק"!!
אמרו קודמיי שיש לו ניגוד אינטרסים, הוא לוביסט של סיגריות אלקטרוניות ... האיש הזה מאשים את כל האיגודים הרפואיים בישראל במתן חסות, כביכול.
יתכבד פרופ' רביד ויחשוף את האינטרסים שיש לו בחברת "זכויות רפואיות" ובכמה נפגעו כתוצאה מהתקנות החדשות של המל"ל!!

אנונימי/ת
15.06.2019, 21:48

אני לא יודע אם הוא לוביסט או לא,
מה שכן , הוא צודק במאת האחוזים. כהורה לילד עם צרכים מיוחדים אנחנו חווים כמעט כל מה שנרשם בטור דיעה זה.
בעיניי גרוע יותר מלהיות לוביסט או משהו לסיגריות אלקטרוניות (שהקשר בין זה אם זה בכלל נכון אינו קיים) זה להיות רופא שנשבע לסייע למטופל שלו ועושה יד אחת עם מערכת כה פוגענית, כוחנית ודורסנית כמו ביטוח לאומי וזאת על הגב של האוכלוסיות שרובן גם כך כורעות תחת הנטל הכלכלי והנפשי הקשור בכך, זה הפשע האמיתי והפשיטות רגל המוסרית והאתית מאחורי התמיכה בביטוח הלאומי.

פרופ רביד תודה שהצפת נושא חשוב זה

מוטי צודק לגמרי.
בנוסף יש לשאוף להפריד הפרדה מוחלטת בין הזרוע הקובעת את הזכאות ואת גבה הנכות מזו המשלמת את הקצבאות. זה שהמל"ל מבצע את שני התפקידים מהווה
ניגוד עניינים מזעזע בין שתי הזרועות של אותו היצור ובכך פוגע באזרחים הנזקקים.

אנונימי/ת
07.06.2019, 14:17

אכן צריך להוציא את הועדות הרפואיות מתוך הביטוח הלאומי, כך שלא תהיה שליטה של הפקידים במל"ל על הועדות הרפואיות. אולי ביביהו -שר הבריאות - ינסה להפריט(כתחביבו)או להעביר למיקור חוץ את השרות?, יש לקוות שלא הרבי מגור יזכה במכרז....

אנונימי/ת
07.06.2019, 14:12

פרופ' רביד מתעלם מהעובדה שספר התקנות של הביטוח הלאומי הקיים נכתב במאה הקודמת על בסיס הידע הרפואי שהיה קיים אז. לכן היה מקום לעדכן את הספר ולהתאימו למציאות ולידע של המאה ה 21, כולל המשמעות התפקודית של המצבים הרפואיים שמופיעים בספר, שהרי זה בסיס הספר
האם הפרופ' הנכבד זועם על זה שלא שותף בדיונים?

אנונימי/ת
09.06.2019, 13:05

לתשומת ליבך,
תקנות הנכות לתחום הסוכרת עודכנו לאחרונה לפני כ-4 שנים בלבד.
תקנות הנכות לתחום מחלות הלב והמחלות הנוירולוגיות עודכנו לפני כשנתיים וחצי.
עדכון התקנות נעשה על-ידי צוותי מומחים של האיגוד הישראלי למחלות לב, האיגוד הישראלי לסוכרת, והאיגוד הישראלי לנוירולוגיה, שאף פרסמו ניירות עמדה בנושא.
אז לא מדובר בתקנות ארכאיות מהמאה הקודמת, אלא מתקנות עדכניות לידע הרפואי של המאה ה-21.
האם פרופ' רביד זועם על כך שלא שותף לדיונים? האם היה מקום לשתף בוועדות אלו רופא, מכובד ככל שיהיה, שנגוע בניגוד עניינים מובהק עקב תפקידו באחת החברות למתן חוות דעת לחולים? אתם תשפטו...

אנונימי/ת
07.06.2019, 14:23

כל הכבוד למר רביד על התיחסות להתנהלות פוגעת במי שכבר ניפגע. הבעיה. אין מה לעשות ....

אנונימי/ת
07.06.2019, 14:23

התיעלות היא מילה גסה בכל הקשור למערכת הבריאות, שהרי זה היה התרוץ של האוצר לצמצום התקציבים כדי להכריח את המערכת להתייעל, דבר שהושג ע"י פגיעה בשרותים.
האם הפרופ' הנכבד יכול להציג את ההתיעלות שהוא מציג במוסד שהוא עומד בראשו?
מוסד שמיותר לחלוטין, שהרי בטווח קצר ממנו קיימים 2 מרכזי -על (תה"ש ואיכילוב)- בזבוז כספי הציבור וכניעת המערכת לגחמות החרדים

אנונימי/ת
08.06.2019, 11:33

מדוע "לקפח" את בלינסון. יותר קרוב מאיכילוב

אנונימי/ת
08.06.2019, 12:05

עם כל השנאה המוצדקת לחרדים שרובם חיים על חשבוננו מבלי לתרום מאומה למדינה, המרכז הרפואי החרדי הזה בבני ברק נחוץ על מנת להקל עומסים. כמה הוא יעיל ועד כמה מתפקד במקצועיות זו שאלה אחרת.

07.06.2019, 14:24

פרופ' רביב שואל בסוף מאמרו "היכן אנחנו" - ובצדק! ממדינה שראתה בחלש ובחולה אדם הזקוק לסיוע הוגן (כמאמר השיר: "למך ולזקן אנחנו כאן חומת מגן") מדינת ישראל המוגדרת כמדינה עשירה, מתעללת בחלשים בעזרת מוסדותיה ו - שומו שמיים - גם בעזרת ועדות רפואיות של הביטוח הלאומי!

07.06.2019, 14:25

כמובן התגובה היא לדבריו של פרופ' רביד...

אנונימי/ת
07.06.2019, 14:26

כל מילה בסלע.
אם אינך מגיע עם עורך דין לועדה רפואית-חבל על הזמן

אנונימי/ת
07.06.2019, 14:59

יש הרבה רופאים שמתפרנסים בתעשיית מימוש "זכויות רפואיות"...

אנונימי/ת
07.06.2019, 15:30

למוטי רביד, של נעליך מעל רגליך .... כי אתה נגוע בנושא זה!

אחרים כבר הגיבו על ניגוד אינטרסים ועל נגיעה שיש לך, אולי "שכחת" ....

תגלה לציבור את הקשר שיש לך עם חברת "זכותי" (בניהול לבנת פורן) לנפגעים מהמל"ל.
אם כבר, תגלה מדוע אתה מתמקד בסוכרת ולא בעשרות מחלות קשות יותר שגם בהם יש "התאמות" של אחוזי נכות.
ושאלה אליך, שאלה של יושרה, למה אתה נאבק למנוע את הפיצויים המגיעים לנפגעי רשלנות רפואית במעיני הישועה, אל מתחת לפגיעה שנגרמה להם? למה זה כן מותר?

האם אין גבולות לצביעות?

אנונימי/ת
07.06.2019, 16:19

נכון מאד

אנונימי/ת
07.06.2019, 18:30

לאנונימי,
נכון, פרופ' רביד מלכלך את כל האיגודים הרפואיים של ישראל, וגם על שר הרווחה ועל שר הבריאות וכך כתב: " שרי הרווחה והבריאות חותמים על התקנות. קולם לא נשמע. כנראה לא אכפת להם".

איפה ההסתדרות הרפואית??
איפה איגודי הרופאים בישראל??

07.06.2019, 18:27

המוסד הזה צריך לעבור רפורמה מהיסוד. דבר ראשון - לבדוק מה קורה בעולם. אני בטוח שבמדינות מתקדמות היחס לנכים טוב יותר. הועדות צריכות להיות עצמאיות ולא בחסות ביטוח לאומי.

אנונימי/ת
08.06.2019, 03:00

יתכן שליאוניד צודק, צריכים לבדוק, אך האדון רביד מפזר בוץ על כל האיגודים הרפואיים של מדינת לישראל, יש לגנות זאת, כשהוא דואג לאינטרסים האישיים שלו שנפגעו בחברת "זכויות רפואיות" עקב החמרת התקנות, אך את זה הוא מסווה.
רביד מכסה על הכשלים של בי"ח מעיני הישועה, כבר שמענו ראיונות מצולמים של עיתונאים שקראו לו " הפרופ השקרן" משום שזו דרכו.
בגיל 83-82 הגיע הזמן לנצור לשון ולתת שקט לרופאי ישראל, לפרוש ממעיני הישועה ולנפוש בעולם ולא להילחם בתקנות החדשות של הביטוח הלאומי שמצמצמות את האיטרסים שיש לך בחברת זכויות רפואיות, שנפעה מהתקנות החדשות.

לא לנכים אתה דואג כשאתה מלכלך את כל האיגודים הרפואיים בישראל.

אנונימי/ת
08.06.2019, 07:49

אתה לא יודע מה אתה מדבר!
כפי הנראה לא עבד הפרופ' אף פעם בוועדות רק נותן חוות דעת במליונים

אנונימי/ת
09.06.2019, 13:24

פרופ' רביד, הייתי מצפה ממך לגילוי נאות יותר:
גילוי נאות על היותך מנהל רפואי של חברה למיצוי זכויות רפואיות בביטוח הלאומי.
גילוי נאות על העובדה שהחברה שבמסגרתה אתה פועל גובה אחוזים מקצבתם של אותם נכים, למשך 5 שנים (!!!).
גילוי נאות כי יתכן שקולך נשמע לאו דווקא בגלל זעקם (הצודקת) של הנכים, אלא אולי גם כדי להגדיל את הכנסותיה של החברה שבה אתה פועל.

אנונימי/ת
09.06.2019, 22:30

מדויק!

אנונימי/ת
09.06.2019, 13:46

הייתי מצפה ממך, פרופ' רביד, לגילוי נאות על ניגוד העניינים שאתה מצוי בו:
הייתי מצפה שתציין בפתח בדבריך, באופן ברור ובולט, שאתה עובד בחברה שפועלת למיצוי זכויות של נכים בביטוח הלאומי, ולמעשה מתפרנסת מקצבתם.
הייתי מצפה שתציין, שככל שיוגדלו אחוזי הנכות בביטוח הלאומי, החברה שאתה מועסק בה תרוויח יותר, ולכן עולה חשש ממשי כי דבריך נגועים גם באינטרס כלכלי מובהק.
אני הראשון שאשמח להגדלת קצבאות הנכים.
ובמיוחד אם קצבאות אלה יישארו בכיסם.

אנונימי/ת
09.06.2019, 22:04

נכון מאד!
אנו מצפים לתגובה ממוטי רביד, מצפים לגילוי נאות, אך הוא שם מחסום לפיו וירד למחתרת.
איפה הגילוי הנאות ....

אנונימי/ת
10.06.2019, 09:38

למה עינכם צרה ברופאים המתפרנסים היטב !!! בזכויות רפואיות .
לא מגיעה להם ליטרת התקציב מן הנכים . הם לא עובדים ???
למה שלא תגדילו את מספר הזכאים . ????
הרי התקציב הוא אינסופי .!!!!!!! והחלוקה בכלל ובהחלט לא מוטית .

10.06.2019, 13:00

יש רופאים מצויינים, אמיצים וישרים ללר רבב, כמו פרופ' רביד, שכתב היכן רווחתם ובריאותם של האזרחים נמצא במצע של המפלגות השונות?
זו שאלה למי שמנהלים את המדינה ? באשר לנו האזרחים אנו רוב, ורוב יכול לשנות החלטות של ממשלה במשטר דמוקרטי, אז מי שירים את הכפפה, אני איתו ולדעתי כך אני מקווה או רוצה להאמין יצטרפו אזרחים טובים מהעם.

אנונימי/ת
10.06.2019, 13:32

אשרינו שיש עדיין רופאים בעלי יושרה ומצפון.
יש להשמיע קול זה באמצעי התקשורת למען ישמע.
ברוך תהיה

אכן הדרישה של עופרה גבסו במקומה. שמי שהוא אחר ירים את נס המרד ואז נקווה שהפעם הנכים והזכאים יהיו אחריו. אבל מניסיון העבר - כאשר ביטלו במדינה את הפנסיה התקציבית ידפקו את כול עובדי השרות הציבורי לא ראיתי תנועת מחאה המונית. והיו אז רופאים שקראו להשבתה כללית אולם הם נשארו בודדים. וכאשר שבתו הרופאים רעב, כן לפני כ 40 שנה, למען שכרם ולמען מערכת רפואה ציבורית יותר טובה, אינני זוכר שעוד אזרחים (אז הם היו אזרחים והיום הם או חולים או לשעבר ) שבתו איתנו. וכאשר שר אוצר מסויים פגע בקצבאות הזקנים ונשים ואמהות חד הוריות לא זכורה לי תנועת מחאה סוחפת. היום הוא מועמד להיות ראש ממשלה פעם חמישית וזה לא מפריע. כמו שלא הפריע מחאת רוטשילד ב 2011. וכאשר הנכים נלחמו על קצבתם אינני זוכר שכלל הנכים במדינה אכן שבתו. וכך גם עכשיו, כאשר הביטוח הלאומי מחמיר את הקריטריונים, אינני רואה את כלל הזכאים יוצאים לכבישים, ושובתים במרכזי ביטוח לאומי, ומעלים צעקתם מול משרדי הממשלה, והביטוח הלאומי, ואפילו מול ראש ממשלתנו היקר. אני חושב שזה מאבקם ואם יגדל ויתפח יתכן שנשקול להצטרף. אבל ללכת ולזהם את כול האיגודים המקצועיים ללא נימוקים כבדי משקל זאת התנהגות לא אתית. ועכשיו אני למד שלטוען הטענות יש מעורבות אישית והכנסות כספיות מאותן חוות דעת מול הביטוח הלאומי. אני מציע לכול מי שיש לו השגות מהפעילות של אותן ועדות, יאסוף נא נתונים רפואיים ויפנה לאותן ועדות וינסה לשכנע אותן על טעותם. ואם לא צלח יפנה נא לבתימ"ש בישראל. יש דרכים לשנות החלטות, השמצה אינה הדרך. ו3שה לי להאמין, אנונימוס 6.6.19 14.20 שאותם ועדות עושות זאת בכוונה תחילה. אם הם טועים יש דרכים לשכנעם.

אנונימי/ת
10.06.2019, 16:48

נכון אמרת:
"אבל ללכת ולזהם את כול האיגודים המקצועיים ללא נימוקים כבדי משקל זאת התנהגות לא אתית. ועכשיו אני למד שלטוען הטענות יש מעורבות אישית והכנסות כספיות מאותן חוות דעת מול הביטוח הלאומי."
מזהם את כל האיגודים המקצועיים ברפואה, לפני שבודק עצמו מול הראי. משהו השתבש ...
איפה ההסתדרות הרפואית? למה שתיקת הכבשים!

אין סוף לצביעות.

אנונימי/ת
12.06.2019, 23:49

אתה צודק במאה אחוז.
אך מכיון שאתה נוגע בדבר דבריך פחות נשמעים. מתוך ויקיפדיה, ערך "מרדכי רביד": רביד משמש כרופא הראשי בחברה "המרכז למימוש זכויות רפואיות".

14.06.2019, 18:39

המל"ל מתעלל באזרחים החולים

15.06.2019, 13:14

לעדכן זה דווקא חשוב. להקשות זה פסול. למה הפרעת שינה חסימתית ,מאלצת אותי לבקש סעיף ליקוי הנוגע למחלות הבלוטות להפרשה פנימית...?
הרופאים בוועדות פועלים בד"כ ביושר ובהגינות, אבל ספר הליקויים, מיושן ומחייב עידכון. כל זמן שמדובר בעידכון ולא בניצול הזדמנות לשלול זכויות - מדובר בפעולה מבורכת ומחוייבת.